Veelgestelde vragen
Wat is specialty coffee?
Specialty coffee of specialiteitskoffie is koffie van één bepaalde origine, die niet gemengd wordt met andere koffies. Om de naam specialty coffee te dragen, moet een koffie een score van meer dan 80 hebben op de schaal van de SCAA (Specialty Coffee Association of America), en met zorg worden gebrand, gemalen en geschonken. Café Rico heeft bijvoorbeeld een score van 84 op de SCAA-schaal, en is afkomstig van één regio: Marcala in Honduras.
Een specialty coffee komt er niet zomaar. Deze koffies zijn het resultaat van de toewijding van de mensen die er hun levenswerk van hebben gemaakt om voortdurend te zoeken naar de hoogste kwaliteit. Een specialiteitskoffie creëren is bovendien geen individuele prestatie. Specialiteitskoffie kan je enkel verkrijgen als alle betrokkenen in de koffiewaardeketen in harmonie werken en zich van begin tot eind scherp blijven richten op kwaliteitsnormen en uitmuntendheid.
Wat is het verschil tussen light roast – medium roast en dark roast?
Bij koffiebonen is niet alleen het type boon belangrijk, maar ook de manier waarop de boon wordt geroosterd. Daarom maakt men een onderscheid tussen de light roast, de medium roast en de dark roast. Toch hanteert men soms nog andere manieren om een onderscheid te maken tussen de verschillende roosteringen. We leggen het uit.
Light roast: subtiel en lichtzuur
Een light roast heeft altijd een lichtbruine kleur en heeft geen olieachtig laagje. Het heeft nog steeds een hoge zuurtegraad. Het wordt door kenners omschreven als de beste roostering om te cuppen, om de kwaliteit van een koffieboon te ontdekken. Er valt namelijk veel nuance in deze boon te ontdekken. Deze roast bevat ook een grotere hoeveelheid cafeïne.
- Smaak: subtiel en lichtzuur
- Kleur: lichtbruin
- Toepassing: zwarte koffie
Dark roast: bitter en vol
Een dark roast is dan weer het andere uiteinde. Het is een boon met een donkerbruine en soms zelfs bijna zwarte kleur. De boon doet bijna denken aan chocolade. Kenmerkend is soms een olieachtig laagje. Doordat de boon zo krachtig is gebrand, is een groot deel van het smaakprofiel van de boon verloren gegaan. Vooral de eigenschappen van de branding zijn te herkennen. Het is hierdoor geen goede branding om een boon op zijn kwaliteit te beoordelen. Het is vooral een goede keuze voor wie houdt van een stevige body. Met name voor een espresso is een dark roast een veelgemaakte keuze.
- Smaak: bitter en vol
- Kleur: donkerbruin tot zwart
- Toepassing: koffie verkeerd, espresso, cappuccino, latte macchiato en ijskoffie
Medium roast: lichtzuur en bitter
Tussen deze twee uitersten in zit de medium roast. De medium roast is wat donkerder dan een light roast, maar niet zo donker als een dark roast. Het is ook wat langer gebrand dan bij een light roast, maar niet zo lang als bij een dark roast. De originele smaken van de boon zijn min of meer behouden, maar hebben wel plaats gemaakt voor de eigenschappen van de roostering. Hierdoor heeft het nog heel wat nuances, maar toch een vollere body. Het zorgt er ook voor dat de koffie wat minder zuur is. Op een medium roast zal u geen olieachtig laagje aantreffen.
- Smaak: lichtzuur met een bittere afdronk
- Kleur: bruin
- Toepassing: alle koffiezetprocessen
Ten slotte heeft men het soms over de Slow Roast. Dit is een meer ambachtelijke wijze om koffiebonen te branden. Hierbij zal de koffieboon gedurende een langere periode en op een lagere temperatuur worden gebrand, waardoor de smaken de tijd krijgen om vrij te komen. In plaats van de boon te branden op ongeveer 600 graden, brandt men het op ongeveer 200 graden.
Is Honduras een koffieland?
Wat is een Q-grader?
Hoe wordt biokoffie op natuurlijke wijze gedecafeïneerd?
Biologisch geteelde koffie wordt niet met toevoeging van chemicaliën gedecafeïneerd, maar wel volgens de CO2-methode, een natuurlijke methode om cafeïne aan de koffiebonen te onttrekken. Dit proces vindt enkel in Duitsland plaats en gebeurt zo: de ongebrande koffiebonen worden in water ondergedompeld, waardoor ze opnieuw gaan zwellen en het cafeïnebestanddeel in de koffieboon mobiel wordt. Daarna wordt de cafeïne met koolzuurgas (CO2) onder zeer hoge druk uit de koffieboon “gespoten”. Vervolgens worden de bonen opnieuw gedroogd, waarbij de CO2 verdampt. Het decafeïneren gebeurt dus vóór het branden van de koffie en verandert niets aan de smaak van de koffiebonen. Eens de bonen gedecafeïneerd zijn, komen ze terug naar ons land waar ze zorgvuldig en artisanaal gebrand worden.
Heb jij nog een vraag waar je graag een antwoord op hebt?